VRIJWILLIGER MELITA

MIJN DRIJFVEREN

Mijn drijfveer is het verlangen om echt iets te betekenen voor anderen. Dit maakt dat ik bewust kies voor vrijwilligerswerk. Passievol en met compassie. Al lange tijd. En meestal doe ik het en praat ik er niet over. 

Nu niet, nu vraag ik jullie hulp, omdat alle kleine beetjes helpen en dit even heel hard nodig is. Waarom? Dat lees je hieronder. 

WHISPERING SEED

DE ONTMOETING

DE ONTMOETING MET JIM

Het is 2008. Ik ken Thom net. We ontdekken een mooie gezamenlijke droom en we spreken liefdevol af om ons in te zetten als vrijwilliger. Een documentaire opent onze ogen. We zien de meest schrijnende omstandigheden van vluchtelingen uit Myanmar, die “gedoogd” worden in Thailand. Het land met de glimlach, ons heerlijke vakantieland. We reizen af naar de grens, 350 kilometer ten noordwesten van Bangkok. Naar het gebied waar grote vluchtelingenkampen georganiseerd zijn. Soms zijn het kampen van meer dan 6000 mensen. De “Saphan-Mon”, de langste handgemaakte houten brug van Thailand, verbindt Wangka Village en Sangklaburi. Een wandeling over deze brug is een ware sensatie. In de buurt van deze brug, wadend door de rivier en diep in de jungle, ontmoeten wij Jim Connor, een Amerikaan met grote idealen. Hij runt een kleinschalig opvang-  en trainingsproject voor vluchtelingen en weeskinderen uit Myanmar. Het project heet  “Whispering Seed”.  We maken foto’s, geven les, leren ze kennen, zijn stil van wat we meemaken en helpen waar we kunnen. Ik ben zo onder de indruk van Jim’s grote liefde voor mens en natuur.

Dit project raakte onze harten. Thuis hing ik overal foto’s op. Van die mooie koppies, van de fruitbomen, van het waterzuiveringsysteem, van het baden in de rivier, van de eenvoud, van het lesgeven. Ik wilde ze niet vergeten, niet laten opgaan in de dagelijkse beslommeringen. 

Nu is het februari 2019. Wij zijn nog altijd vrijwilliger en ondertussen ook Member of the Board of Whispering Seed. We werken voor en met ze en 1x per jaar helpen we ze ter plekke. Elk jaar een paar weken bij hen vrijwillig te werken brengt mij bij de pure oorsprong van mijn leven. Hoeveel rijker heeft mij dit gemaakt! 

DE ONTMOETING MET SPROUTING SEEDS

En ondertussen gebeurt er veel. Kinderen van Whispering Seed worden weggehaald door familieleden en komen alsnog in de problemen (prostitutie, tienermoederschap). De Thai vinden het steeds moeilijker met de Birmese vluchtelingen. Aung San Suu Kyi komt in 2010 vrij en Myanmar wordt toegankelijker. Vluchtelingen keren terug. Wij helpen Jim om met een klein groepje kids terug te gaan naar hun roots. Ze verhuizen naar Myanmar en vinden uiteindelijk na een lange zoektocht, met ontberingen, in 2015 een thuis in Kalaw. Vier kinderen zijn nog bij Jim en Whispering Seed. Wij kennen ze nu heel goed, houden van ze en hebben een extra familie. Vele kleine en grote projecten hebben we in Kalaw samen gerealiseerd. Zo is er een farm, een bakery, een cafe en een yogastudio. “Sprouting Seeds Cafe & Bakery”. Alle producten die ze verkopen maken ze zelf, van zeep tot ijs, van salade tot sfeervolle verlichting. Ze geven workshops, van koken tot het bouwen van “mudhouses” (klei en bamboe). Voor diverse doeleinden.  Jonge meiden worden getraind in de bakery, in de keuken en in het cafe. Ze gidsen toeristen bij trekkings. Ze leren of spreken al Engels. Aye Aung, de oudste “pleegdochter”, runt dit geheel.

En ze staan al een jaar aan kop met Sprouting Seeds https://www.tripadvisor.nl/Restaurant_Review-g1016308-d11953196-Reviews-Sprouting_Seeds_Cafe_Bakery-Kalaw_Shan_State.htmlWe zijn zo trots, op hen, op onszelf, op alle vrienden, 

Zo’n prachtig project met zoveel perspectief. En dan wordt het zomaar heel spannend. Opeens komt het bericht dat ze eind februari 2019 hun huidige lokatie moeten verlaten. Het pand is verkocht. Kalaw timmert aan de weg, toeristenaantallen nemen toe. De prijzen stijgen en zo ook de huren. Ik ga een paar weken naar ze toe en help ze met het vinden van een nieuw pand. Dit lukt uiteindelijk. Het verhuizen kost natuurlijk heel veel extra geld. De huur is hoger. Er moet schoongemaakt en opgeknapt worden. Het pand staat al een paar jaar leeg. En dan inrichten. Sprouting Seeds Cafe & Bakery moet tijdelijk sluiten. Ze hebben geen auto, alles gebeurt met motorbikes.

Met jullie hulp gaat het iets gemakkelijker, alle kleine beetjes helpen. Wil je doneren, klik op onderstaande knop en je komt bij de pagina Global Giving. Hier zie je hun projecten. Wil je anders doneren, stuur me een persoonlijk bericht.

Super bedankt voor jullie tijd, aandacht en goodwill. ❤️Melita

Melita Mertens draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders